079 - 3613 655 Actueel

Nieuw BTW-nummer in 2020 voor alle eenmanszaken

Staatsecretaris Snel heeft voorgesteld om zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland vóór 1 januari 2020 te voorzien van een nieuw BTW-nummer van de Belastingdienst. Na goedkeuring door de Eerste en de Tweede Kamer wordt de ingangsdatum definitief vastgesteld.

Privacybescherming

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het BTW-nummer van eenmanszaken. Met het nieuwe BTW-nummer voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat. 

Tussenoplossing

Het nieuwe BTW-nummer van uw eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één BTW-nummer dat u voor alle doeleinden kunt gebruiken.

Nu al niet meer op de website

Als zelfstandige met een webwinkel kunt u nu al stoppen met het vermelden van het BTW-nummer op uw website. Op basis van wettelijke regels bent u eigenlijk verplicht dit nummer op de website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.

BTW-aangifte voor zelfstandigen

Wilt u als zelfstandige ontzorgd worden in uw belastingaangifte? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier of bel direct naar 079 - 3613 655. Graag nemen wij uw boekhoudzorgen uit handen.

Stel uw vraag aan AGV Administraties

Aanhef: *

U krijgt snel antwoord

Reken op AGV. Bereik met AGV Administraties uw optimale winst. Wij bieden u inzicht en duidelijkheid waardoor u altijd weet waar u staat.

079 - 3613 655Maak een afspraak

De boekhouder die vooruit kijkt!
079 - 3613 655